ERP

Uluslararası literatürde Enterprice Resources Planning (ERP) olarak adlandırılan ve dilimize Kurumsal Kaynak Planlama olarak çevrilen ERP, ticari bir yazılımın genel adıdır. Temel anlamda işletmelerin bilgi akışlarını derledikleri, şirket içerisindeki bilgilerin konsolide edilmesine imkân sunan bu yazılım her geçen gün gelişimini sürdürmektedir. Bünyesinde Kurumsal Kaynak Planlama yazılımı bulunan SAP, Oracle firmaları uluslararası ölçekte sektörün büyük ve gelişmeye devam eden firmalarıdır. Türkiye de ise bu firmalarla birlikte Canias, Logo, Bilişim firmaları ERP paketleri geliştirmesi anlamında faaliyet göstermektedir.
ERP tanımını Amerikan Üretim ve Stok Kontrol Topluluğu (American Production and Inventory Control Society – APICS) yapmıştır. AIDS’e göre ERP, “Müşteri siparişlerini karşılamak için kurum ve işletme genelindeki gereken kaynakları almak, imal etmek, sevk etmek ve hesaplamak üzere belirleyen ve planlayan muhasebe odaklı bir bilişim sistemidir. Bir ERP sistemi, tipik bir MRP II, sisteminden grafik kullanıcı ara yüzü, ilişkisel veri tabanı, dördüncü kuşak programlama dilinin kullanımı, geliştirmede bilgisayar destekli yazılım mühendisliği, istemci – sunucu mimarisi ve açık sistem uyumluluğu gibi teknik gereksinimlerle ayrılır. Bir başka deyişle ERP; müşteri odaklı imalat yönetim sistemidir.” 
ERP sistemleri bu çalışma da üretim fonksiyonlarına yönelik anlatılmıştır. Ancak ERP sadece üretim sistemlerinde kullanılmamaktadır. ERP yazılımları üretim faaliyetlerinin yanında okullarda öğrenci yönetim sistemleri, hastanelerde hasta yönetim sistemleri, üretim olmayan sadece depo süreçlerinin bulunduğu sektörlerde depo yönetim sistemleri gibi farklı sektör ve iş kollarında kullanılmaktadır.
Bu yazılımın isminde bulunan Kurumsal ifadesi tüm kurumun tüm faaliyetlerini ortak paydada toplamayı ifade ettiğini söylemek mümkündür. Bu bakış açısıyla ERP sistemleri, kurumlarda daha önceleri ayrı ayrı ele alınan işlevleri birbirine bağlı ortak parçalar olarak ele alır. Konsolide yapıdan faydalanarak kurumlardaki kaynakların verimliliğini takip eder ve üst düzeye taşımayı hedefler. ERP Sistemlerinde yer alan baz modüller Üretim, Finans, Satış ve Dağıtım, İnsan Kaynakları, Pazarlama, Malzeme Yönetimi, Satın Alma, Kalite ve Proje Yönetimi olarak sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder