Çarşamba, Nisan 17, 2019

SAP Paket (Packages) ve Request

SAP Paket (Packages)

ABAP ile oluşturulan her geliştirme nesnesi (Program kodu, fonksiyon, ekran, smartform gibi) bir pakete bağlanır ya da yerel nesne olarak tutulur.  Yerel nesneler de $TMP paketine bağlanmaktadır. Yerel Nesneler başka sistemlere taşınamazlar. Farklı sistemlere taşımak için bu nesne bir pakete bağlanmalıdır.
SAP Sistemleri genellikle geliştirmenin yapıldığı DEV Sistem, testlerin yapıldığı QA sistemi ve kullanıcıların işlem yaptığı Prod sistem olarak kurulmaktadır. Bazı uygulamalarda ise DEV ve Prod sistemleri kurulmaktadır. Tüm program geliştirme işlemler DEV sistemde yapılır ve diğer sistemlere buradan taşınır.

SAP Request

Yapılan değişikliklerin sistemler arasında taşınmasını sağlamaktadır. Değişikliklerin takip edilmesi için Request oluşturulmaktadır. Bu requestlere de sistem tarafından numara verilmektedir.
ABAP Geliştirmeleri için Workbench Request leri oluşturmaktadır. Bunlar dışında Uyarlama (Customizing) Requestleri en sık kullanılanlardır. Bunların dışında kalanlar genellikler BASIS (SAP Sistem Yönetimi) için kullanılmaktadır. SAP Request tipleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.
Tip
Tanım
K
Workbench Request (ABAP)
W
Customizing Request (IMG)
C
Relocation of Objects Without Package Change
O
Relocation of Objects with Package Change
E
Relocation of Complete Package
T
Transport of Copies
S
Development/Correction
R
Repair
X
Unclassified Task
Q
Customizing Task
G
Piece List for CTS Project
M
Client Transport Request
P
Piece List for Upgrade
D
Piece List for Support Package
F
Piece List

SAP Paket (Packages) ve Request Oluşturma

Paketler her uygulama için tekrar oluşturulmasına gerek yoktur. Genel bir mantık ile oluşturulan paketler kullanılarak request oluşturulup, taşıma işlemleri yapılabilir. Örnek olarak ZEGITIM adında bir paket oluşturulacaktır. Bundan sonra eğitim konusunda başka sisteme alınması gereken bir çalışma yapılırsa bu pakete alabiliriz.

SE21 Ekranı İle Paket (Packages) Oluştur

ZEGITIM paketi oluşturmak için SE21 işlem kodu kullanılacaktır. Karşımıza aşağıdaki ekran gelecektir. Bu ekrandan yeni paket oluşturmanın dışında düzenleme ve görüntüleme işlemleri de yapılabilmektedir. $TMP paketini inceleyerek sistemde local olarak tutulan programlar incelenebilir. Detaylar için iletişim menüsünde ulaşabilirsiniz.
Aşağıdaki ekrana gelecek olursak Package alanına ZEGITIM yazıyoruz. Ardından yarat butonuna basıyoruz.

Paket için Başlık Belirle

Short Descrition alanına paket hakkında bir açıklama yazılmalıdır. ZEGITIM için Egitim Çalışmaları adını veriyoruz. Diğer alanları da görselde ki gibi dolduruyoruz.

Request Numarası Al

Her bir requestin requset numarası bulunmalıdır. Bu işlemde request numarası atama işlemi anlatılacaktır. Yukarıda ki işlem onaylandığında karşımıza aşağıdaki ekran gelecektir. Request alanının yanında bulunan arama yardımına basılır.

Yeni bir ekran açılacaktır. Aşağıdaki görsel de kırmızı çerçeve içerisinde bulunan YENI (NEW) tuşuna basılır. Pop-up çıkacaktır, ekranda Request için bir başlık isteyecektir. Bunun için Eğitim Paketi Request adı verilir ve kaydet tuşuna basılır.

Request Onayla

Son olarak gelen pop-up ekranında onay butonuna basarak işlemi tamamlamış oluyoruz. Bu aşamada 3.3. nolu içerikte aradığımız request numarsını oluşturmuş olduk.

Yukarıda ZEGITIM adından bir paket tanımlandı. Bu tanımı herhangi bir değiştirme olarak düşünelim. Oluşturulan bu paketin diğer sistemlere taşınması için sistem bir request tanımlamamızı istedi. Bunun içinde bir request oluşturduk ve bu requeste numara aldık.

SAP Paket (Packages) Görüntüle

Onaylanan işlemin ardından gelen ekranda oluşturulan paker gözükmektedir. Paket için oluşturulan bu request hakkında ki detayları açılan ekrandan inceleyebilirsiniz. Bu ekran aynı zaman SE21 ekranına görüntüle ile girilmiş durumu göstermektedir.

Request taşıma işlemi SAP Request Taşıma konu başlığı altında açıklanacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder