Cuma, Ekim 12, 2018

SAP ABAP Söz Dizimi (Syntax) Kuralları



Her programlama dilinde olduğu gibi ABAP içerisinde de söz dizimi, yazım dizilişi gibi çevirebileceğimiz syntax kuralları bulunmaktadır. Bu konu içerisinde bu kurallardan ve kabul görmüş genel uygulamalardan bahsedilecektir.
  • ABAP kod yazımında anahtar sözcükler (keyword) yazılırken hepsi büyük, hepsi küçük büyük yada ilk harfi büyük olmalıdır. Karışık olarak büyük küçük yazımı kabul etmeyecektir. Anahtar sözcükler dışında büyük ve küçük harf kontrolü yoktur. Türkçe karakter kullanımından kaçınmak gerekir.
  • ABAP programları daima REPORT anahtar sözcüğü ile başlar. Deyim daha önce hazırlanan program adı ile devam eder ve nokta ile biter.
REPORT z_egitim_rapor1.
  • Yazılan tüm kodlar anahtar sözcüklerle (keyword) ile başlar ve kod sonunda nokta (.) koyularak bitirilir ve her talimat arasında bir boşluk olmalıdır.
  • Başlangıcı aynı olan kod satırı yazılırken iki nokta üst üste (:) işareti kullanılır. Değerler ise virgül (,) ile ayrılır. Yukarıda bahsedildiği gibi kod nokta ile biter. Kod yazım sırasında satır kontrolleri yapmaz, buda aynı kodun farklı şekillerde yazılmasına olanak sağlar.
Aynı kodun farklı yazılımları aşağıda gösterilmiştir.
Örnek 1
REPORT z_egitim_rapor1.
DATA: a TYPE i VALUE 15, b TYPE i VALUE 30.
Örnek 2
REPORT z_egitim_rapor1.
DATA:  a TYPE i VALUE 15,
            b TYPE i VALUE 30.
Örnek 3
REPORT z_egitim_rapor1. DATA: a TYPE i VALUE 15, b TYPE i VALUE 30.
Örnek 2 olarak gösterilen yazım şekli daha sık kullanılmaktadır.
  • (*) ve (“) işaretleri ile açıklama eklenebilir. Ancak genellikle (*) işareti ile satır başı açıklamalarda, (“) işareti ise satır açıklamalarında kullanılmaktadır. 
REPORT z_egitim_rapor1.
 *g ve h değerleri tanımlanacak ve bölme işlemi yapılacaktır.
 DATA:    g TYPE i VALUE 15,
 h TYPE i VALUE 30.
 DIVIDE h BY g.    ” h değerini g değerine böl.
 WRITE g.” g değerini yazdır.
 h TYPE i VALUE 30.DIVIDE h BY g.” h değerini g değerine böl.
 WRITE g.” g değerini yazdır.



  • ABAP da kod yazarken tanımlamalarda genellikle anlaşılır ve uzun isimler tercih edilir. Bu bir kural ve zorunluluk olmamasına rağmen tüm ABAP geliştiricileri tanımlamalarını buna uygun yaparlar. SAP projelerinde sizin projede yazdığınız kod destek sürecinde farklı kişi tarafında okunması gerekecektir. Örneğin global değişken tanımlaması yapılacak ise gv_değişken şeklinde tanımlama yapılacaktır. Burada gv olarak ifade edilen global variable olduğunu anlatmaktadır. Bu tarz genel tanımlama şekillerini ilerleyen konularda yeri geldikçe açıklanacaktır.
  • Kod yazılırken imleç anahtar kelime (keyword) yanında iken F1 tuşuna basılırsa ABAP Dictionary (Sözlük) sistemindeki o anahtar kelime ile ilgili yardım dosyaları ve varsa örnekler açılır.
  • ABAP dilinde işlem yapmak için veri objelerini kullanılır. Bir veri objesi tanımlanırken “DATA” ile başlar, tanımlama ise “TYPE ” ile yapılır.
REPORT z_egitim_rapor1.
DATA:       a TYPE i VALUE 15,
b TYPE i VALUE 30.
  • Bu basit tanımlamalar başlangıç seviyesi için verilmiştir. İlerleyen konularda yazım kuralları hakkında yeri geldikçe bilgi verilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder